De kracht van het logo

03 APRIL, 2018   –   door Nancy van der Drift

Wat is belangrijker een goede bedrijfsnaam of logo? De meeste startende bedrijven stoppen alle tijd en energie in het bedenken van een originele naam en vergeten daarnaast dezelfde energie in een logo te stoppen. Bijkomend feit is natuurlijk ook dat je een bedrijfsnaam zelf met weinig kosten kunt verzinnen. Voor het ontwikkelen van een logo heb je meestal een professional nodig die deze voor jou ontwerpt.  Wat is de kracht van het logo?

Visualisatie

Vaak valt men terug op websites die logo’s heel goedkoop aanbieden. Men kiest dan voor een vaak niets zeggend beeldmerk.  Een gemiste kans als je het mij vraagt.  Zeker in een tijd waarin we steeds meer visueel ingesteld zijn. Mensen kunnen boodschappen beter interpreteren door een afbeelding te zien. Wij verwerken niet alleen de informatie beter, maar het blijft ook beter hangen.

Emotie

Het doel van het logo is om het bedrijf waar het voor staat een herkenbare identiteit te geven. Het  roept een onbewuste emotie bij mensen op, waardoor het ook blijft hangen.  Om deze reactie bij iemand op te roepen, moet een goed logo aan bepaalde voorwaarden voldoen.  Zo zijn kleur en vorm enorm ontzettend belangrijk. Kleuren worden namelijk in de hersenen omgezet in emoties. Denk hierbij ook aan de achtergrond kleuren van een logo.

Wil je een logo dat kracht en zakelijkheid uitstraalt? Dan kies je voor een vierkant, driehoek of rechthoek. Door de hoeken van deze vormen iets te ronden, zorg je ervoor dat ze door de klant als prettiger ervaren wordt. Een ronde vorm roept daarentegen een totaal andere emotie op. Deze vorm wordt vaak als warm geïnterpreteerd. Het geeft men het gevoel welkom te zijn en dat het bedrijf klaar staat voor de klant. Dit bedrijf nodigt uit tot een langdurige relatie.

5 pijlers voor een goed logo

  1. Een logo moet eenvoudig zijn: Less is More!
  2. Het moet tijdloos zijn: een logo moet minimaal 10 jaar meegaan. Te veel switchen gaat ten koste van de herkenbaarheid op den duur.
  3.  logo’s moeten veelzijdig zijn: logo’s die herkenbaar en duidelijk blijven ongeacht de kleur, grootte of het materiaal waar het op geprint is
  4. Een logo moet onvergetelijk zijn: de klant moet het kunnen onthouden en nooit meer vergeten
  5. Een logo moet representatief zijn: het moet voldoen aan de waarden van het bedrijf! Voor een kinderdagverblijf gebruik je een ander lettertype dan voor een notaris